Resepi resepi yang pernah ku masak dan sedap!~

Farrero Cornflakes Cluster

Hehehe.... Ni biskut o banyak sedap.. Biskut ni I rasa masa Raya 2010 kat umah kazen I. Punya la sedap.... Dengan rasa coklat dan kacang yg ranggup.. perrgghh!! Sedap o... Then I minta la resepi kat Kazen i ni.. Gjan.. (lelaki O0... ) hehehe... tapi tak awww... hahaha... 
Ni resepi di ubah oleh dia sendiri.. tapi sedap la... Bha, jgn tak cuba k... 


Bahan - bahan :
150gm cornflakes (saya menggunakan brand Kellogs)
50gm almond strip - bakar dahulu (saya letak 100gm)
20gm - 50gm hazelnut paste (saya letak 50gm)

200 gm milk coklat (saya menggunakan pure chocolate brand Sicao)
200 gm dark coklat (saya menggunakan pure chocolate brand Sicao)


Hiasan : White coklat - secukupnya & papercup
Cara Membuatnya :
1. Cairkan coklat dengan cara double boil.
2. Setelah coklat cair, masukkan semua bahan-bahan & kacau sebati
(note : letakkan mangkuk adunan di atas periuk nasi elektrik yang berisi air panas & biarkan switch on ~ ini adalah bagi memastikan agar adunan tidak mengeras dan mudah dimasukkan ke dalam paper cup)
3. Masukkan dalam paper cup dan hiaskan dengan coklat putih.

Na.... Senang jer... klu tak tau tu.. tanya la I ni yer.. cause I dah pernah buat.. ;)
Farrero Cornflakes Cluster
Easy Meat Lasagna

Na... ni pula resepi org Barat... I pun dah pernah cuba.. sekali jer... cause bahan mahal... tapi... peerrggh!! sedap ooo!!! rasa lemak2 nye, wangi dan daging yg empuk.. fuh!! sedap... tpi resepi ni dlm bahasa Omputih yer... malas nak translate (atau pun tak tau? ) hahaha.. ada ku kesah.. :P~.. anywhere, klu tak tau tanye jer.. cause I dah pernah buat.. walaupun resepi ni dlm bahasa Omputih taw.. hehehe....

Bahan-bahannya :
250g San Remo instant Lasagna (first heran plak mcm mana benda ni bleh masak, rupanya pandai lembut..:P)
2 tbsp oil
1 onion, finely chopped
1 carrot, finely chopped
500g beef mince
5 tbsp tomato paste (puree) 
2 X 400g canned tomatoes (ni me pakai tomato yg real di blend) :P
2 cups chicken stock
Salt & pepper to taste
Pinch of nutmeg
2 tbsp butter
2 tbsp plain flour
2 cups milk
125g mozzarella or cheddar cheese


Meat Sauce
Heat oil in a saucepan. Add onion, carrot and garlic, cook until soft. Add beef mince, cook until brown. Stir in tomato paste, canned tomatoes, and chicken stock. Season with salt, pepper and nutmeg. Cover and cook gentle 20 mins.





Cheese Sauce Takda pix buat cheese sauce la... maaf yer
Melt butter in a separate saucepan, stir in flour and cook for 2 minutes over gentle heat. Remove from heat, stir in milk. Return to heat, stir until thick and smooth. Season with salt, pepper and add mozzarella or cheddar cheese,stirring over low heat until cheese melts.

Assembly
Preheat oven to 180ºC. Pour ½ cup of the meat sauce into lightly greased baking dish. Alternate layers of lasagna, meat and cheese sauces, ending with cheese sauce layer (allow for 4 layers). Sprinkle with grated parmesan cheese, bake in oven for 35 - 40 minutes or until cooked through ( test if cooked by pricking with a fork). Let stand 5 minutes before serving.

Hint: For perfect lasgna, make sure that lasagna sheets are completely 
covered eith the meat sauce. Important to retain a high level of 
moisture.

Haaa.. mcm ni la rupanye lau dah siap... sedapp..... ( ni pix dari internet, yg original tak sempat gambar sebab sedap sgtttt~)
haaa... kesimpulan.. Lasagna ni senang jer nak buat klu u all tanye i... :D.. i dulu pun pening2 buat~ but berbaloi..sedap~~~